Delia  Smith

Lody imbirowe


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Lody imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

krem angielski (przepis na krem angielski znajduje się na liście przepisów z programu)

syrop imbirowy

esencja waniliowa

300 ml śmietanki

kandyzowany imbir

 

 

Przygotowanie:


Podstawą każdych lodów jest angielski krem budyniowy z jajek, śmietanki i cukru. Musi być całkiem zimny. Dodajemy do niego dwie łyżki syropu, w którym marynował się imbir, odrobinę esencji waniliowej i 300 ml lekko ubitej śmietany. Wszystko razem mieszamy, poczym wlewamy do maszynki do lodów. Po 30 minutach maszyna ukręci mieszankę na gładką, aksamitną masę, jednocześnie ją zamrażając. Pod koniec dodajemy do lodów pokrojony w kostkę kandyzowany imbir i znów włączamy urządzenie, by się wymieszały. Jeśli lubicie lody miękkie – już można je jeść. Jeżeli nie – przekładamy je do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki, wyjmując na pół godziny przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.