Delia  Smith

Lody imbirowe


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Lody imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

krem angielski (przepis na krem angielski znajduje się na liście przepisów z programu)

syrop imbirowy

esencja waniliowa

300 ml śmietanki

kandyzowany imbir

 

 

Przygotowanie:


Podstawą każdych lodów jest angielski krem budyniowy z jajek, śmietanki i cukru. Musi być całkiem zimny. Dodajemy do niego dwie łyżki syropu, w którym marynował się imbir, odrobinę esencji waniliowej i 300 ml lekko ubitej śmietany. Wszystko razem mieszamy, poczym wlewamy do maszynki do lodów. Po 30 minutach maszyna ukręci mieszankę na gładką, aksamitną masę, jednocześnie ją zamrażając. Pod koniec dodajemy do lodów pokrojony w kostkę kandyzowany imbir i znów włączamy urządzenie, by się wymieszały. Jeśli lubicie lody miękkie – już można je jeść. Jeżeli nie – przekładamy je do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki, wyjmując na pół godziny przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany w karmelu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle z białej czekolady z amaretto
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.