Delia  Smith

Lody imbirowe


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Lody imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

krem angielski (przepis na krem angielski znajduje się na liście przepisów z programu)

syrop imbirowy

esencja waniliowa

300 ml śmietanki

kandyzowany imbir

 

 

Przygotowanie:


Podstawą każdych lodów jest angielski krem budyniowy z jajek, śmietanki i cukru. Musi być całkiem zimny. Dodajemy do niego dwie łyżki syropu, w którym marynował się imbir, odrobinę esencji waniliowej i 300 ml lekko ubitej śmietany. Wszystko razem mieszamy, poczym wlewamy do maszynki do lodów. Po 30 minutach maszyna ukręci mieszankę na gładką, aksamitną masę, jednocześnie ją zamrażając. Pod koniec dodajemy do lodów pokrojony w kostkę kandyzowany imbir i znów włączamy urządzenie, by się wymieszały. Jeśli lubicie lody miękkie – już można je jeść. Jeżeli nie – przekładamy je do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki, wyjmując na pół godziny przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.