Jamie  Oliver

Kuszące bułeczki z wieprzowiną


Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

Kuszące bułeczki z wieprzowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ostatnio bułeczki na parze ze zrumienionym mięsem biją rekordy popularności. To ekonomiczne, koreańskie danie street food. Połączenie miękkiego ciasta, sosów, pikli i mięsa was oszołomi. Czasami wieprzowinę zamieniam na zrumienioną pieczoną kaczkę (2 godziny w 180 stopniach) lub, w okresie świątecznym, na pieczoną gęś (4 godziny w 180 stopniach). Dobrej zabawy!



Składniki:

1,2 kg boczku wieprzowego bez kości

olej sezamowy

cukier



Bułeczki:

400 ml mleka 2%

50 g masła (w temperaturze pokojowej)

700 g mąki Tipo 00 dobrej jakości (plus trochę do posypania)

1 czubata łyżka cukru

7 gramów suszonych drożdży

po 1 czubatej łyżce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej



Pikle:

1 ogórek

pęczek rzodkiewek

2 łyżeczki cukru

6 łyżek octu ryżowego



Do podania:

1 czubata łyżka nasion sezamu

4 łodyżki dymki

8 łodyżek kolendry

1 świeże, czerwone chili

sos hoisin



Przygotowanie:

Mięsem należy się zająć dzień wcześniej.

Rozgrzej piekarnik do 140 stopni. Ostrożnie odetnij skórę i włóż ją do lodówki. Mięso połóż na dużej blasze, natrzyj olejem sezamowy oraz sporą szczyptą soli morskiej i cukru. Zawiń ciasno w podwójną warstwę folii aluminiowej, piecz 5 godzin, następnie ostudź i wstaw do lodówki na całą noc, na tej samej blasze.

Kolejnego dnia ręcznie lub w stojącym mikserze połącz wszystkie składniki bułeczek i jedną, płaską łyżeczkę soli. Wyrabiaj 10 minut. Przykryj w misce folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Następnie z ciasta wybij powietrze i podziel na 20 równych części. Utocz z nich gładkie kulki, ułóż je na posypanej mąką blasze, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Następnie pojedynczo rozwałkowuj na krążki 10 x 12 cm. Złóż na pół, układając przez środek pałeczkę, Ułóż złożone krążki na trójkątach pergaminu w bambusowym koszyczku do gotowania na parze (w jednej warstwie).

Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury (240 stopni).

Do przybrania szatkuję cienko ogórka i rzodkiewki na szatkownicy (pamiętaj o osłonie na palce) do dwóch osobnych miseczek. Do każdej wsypuję ½ łyżeczki soli (bez obaw większość zostanie w zalewie). Następnie rozdzielam do każdej po połowie cukru i octu. Mieszam i wstawiam do lodówki do momentu podania. Podprażam lekko sezam i przesypuję do kolejnej miseczki.

Dymki przycinam, kroję na cienkie paseczki wzdłuż i wkładam do miseczki z wodą z lodem, żeby się zwinęły. Odrywam listki z gałązek kolendry. Chili kroję w cienkie plasterki. Skórę z boczku układam na blasze, doprawiam i piekę, aż spuchnie i się zrumieni – cały czas jej pilnuję. Następnie wyjmuję, a kiedy wystygnie, rozdrabniam.

Przed podaniem pokrój mięso na plastry o grubości 1 cm, a potem na pół. Ułóż je na blasze, na której się upiekły i wstaw do piekarnika, aż się zrumienią. W trakcie polewaj wytopionym tłuszczem.

W tym czasie ustaw bambusowy koszyczek z bułeczkami na garnku z wrzątkiem i gotuj 8 do 10 minut, aż bułeczki wyrosną. Odcedź i odciśnij pikle, żeby pozbyć się słonej zalewy. Przełóż je do czystych miseczek. Wszystkie dodatki oraz sos hoisin podaj na stół. Niech każdy dobiera je samodzielnie.



Przepis pochodzi z książki „Jamie’s Comfort Food” ©

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Dynia przekładana cykorią
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

indyzaurus

postów: 2

07.12.2015 10:48

CYTUJ

fakt, faktem bułeczki są kuszące ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.