Sophie Grigson

Kurczę w sosie estragonowym


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczę w sosie estragonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 pojedyncze kurze piersi

olej

sól

pieprz

2 łyżki miodu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Rozgrzać olej na patelni i ułożyć na niej kurze piersi. Oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć po 3-5 min z każdej strony. Posmarować mięso miodem z jednej strony i włożyć do piekarnika na 20 min miodową stroną do góry. Po upieczeniu mięso trzymać w cieple. Z patelni zlać tłuszcz i postawić ją na średnim ogniu. Wlać na patelnię wino i zeskrobać z dna resztki kurczaka. Zagotować i zredukować, żeby wzmocnić aromat. Dolać bulion, dodać gałązkę estragonu i gotować, aż sos zmniejszy objętość o jedną trzecią. Dolać śmietanę, doprowadzić sos do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Wyjąć gałązkę estragonu i dodać garść świeżych posiekanych estragonowych liści.

powrót

Podobne przepisy

Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pulpety wołowe z graną na botwince
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.