Sophie Grigson

Kurczę w sosie estragonowym


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczę w sosie estragonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 pojedyncze kurze piersi

olej

sól

pieprz

2 łyżki miodu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Rozgrzać olej na patelni i ułożyć na niej kurze piersi. Oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć po 3-5 min z każdej strony. Posmarować mięso miodem z jednej strony i włożyć do piekarnika na 20 min miodową stroną do góry. Po upieczeniu mięso trzymać w cieple. Z patelni zlać tłuszcz i postawić ją na średnim ogniu. Wlać na patelnię wino i zeskrobać z dna resztki kurczaka. Zagotować i zredukować, żeby wzmocnić aromat. Dolać bulion, dodać gałązkę estragonu i gotować, aż sos zmniejszy objętość o jedną trzecią. Dolać śmietanę, doprowadzić sos do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Wyjąć gałązkę estragonu i dodać garść świeżych posiekanych estragonowych liści.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety cielęce z balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.