Tobie  Puttock

Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni kurczak bez wnętrzności

z ekologicznej hodowli

10 liści szałwii

umytych i osuszonych

sól morska

1 jabłko

umyte

pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych

1 cytryna

umyta i przekrojona na pół

4 ząbki czosnku

zmiażdżone płaską powierzchnią noża

świeżo mielony czarny pieprz

oliwa

nić masarska

2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone na grube plastry

białe wino

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj szałwię z solą w moździerzu, aż uzyskasz grudkowatą masę (raczej o konsystencji wilgotnej soli, niż gładkiej pasty). Rozetrzyj na dłoniach odrobinę oliwy, natrzyj mięso, a następnie dopraw kurczaka wewnątrz solą i pieprzem. Włóż do kurczaka ka

powrót

Podobne przepisy

Trio mięsne w jogurtowej marynacie
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak z kokosem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Kurczak faszerowany czosnkiem
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Schab z octem balsamicznym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.