Paul Merret

Kurczak po zanzibarsku


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Kurczak po zanzibarsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej arachidowy

kurczak

podzielony na niezbyt duże kawałki

2 drobno posiekane cebule

3 roztarte ząbki czosnku

2 długie zielone papryczki chili

wraz z nasionkami

3 zielone pomidory

drobno pokrojone

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki nasion kminu

½ łyżeczki nasion kolendry

8-9 ziaren kardamonu

300 ml śmietanki kokosowej(gęstego mleka kokosowego)

800 ml mleka kokosowego

½ limonki

sól

pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu z grubym dnem obsmażyć kawałki kurczaka na oleju, a następnie wyjąć z rondla na talerz. Do rondla wrzucić cebulę, czosnek i posiekaną papryczkę chili, smażyć, aż zmiękną, dodać pomidory, wymieszać, przez chwilę przesmażyć razem. Wlać mleko kokosowe i śmietankę kokosową.
W moździerzu rozetrzeć przyprawy, dodać do rondla, wymieszać. Włożyć do rondla kurczaka, wcisnąć sok z połówki limonki. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chili woźnicy
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.