Delia  Smith

Kurczak po marokańsku


Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kurczak po marokańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ łyżeczki szafranu

sok z cytryny

1 duży kurczak

podzielony na 8 porcji

2 żółte papryki

2 duże cebule

1 płaska łyżeczka nasion kolendry

1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego

2 zielone papryczki chilli

2 pęczki świeżej kolendry

3 ząbki czosnku

17 dag ciecierzycy

10 dag brązowego ryżu basmati

300 ml bulionu drobiowego

150 ml białego

wytrawnego wina

1 duża cytryna o cienkiej skórce

5 dag czarnych oliwek

5 dag zielonych oliwek

 

 

Przygotowanie:


Szafran rozcieramy w moździerzu na proszek i zalewamy sokiem z cytryny. Kawałki kurczaka obsmażamy na dużym ogniu. Dolewamy na patelnię oleju i smażymy pokrojone w duże kawałki papryki i cebule. Dodajemy uprażone na sucho i rozkruszone w moździerzu przyprawy, oczyszczone z pestek i posiekane chilli, posiekane łodyżki kolendry, posiekany czosnek. Ciecierzycę moczymy przez noc, a przed dodaniem jej do potrawy – podgotowujemy przez 20 minut. Do warzyw wsypujemy ryż, starannie mieszamy, by ziarenka pokryły się olejem, a następnie wlewamy bulion, wino i sok z cytryny z szafranem. Dodajemy plasterki cytryny i pozbawione pestek oliwki. Na wierzchu układamy obsmażone kawałki kurczaka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem na stół danie posypujemy listkami kolendry.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.