Donna Dooher

Kruche herbatniki imbirowe


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Kruche herbatniki imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2/3 szklanki (150 ml) niesolonego

miękkiego masła

½ szklanki (125 ml) cukru

plus cukier do pokrycia ciasteczek

¼ szklanki (60 ml) brązowego cukru

1 żółtko

2 łyżki stołowe (60 ml) melasy

1 szklanka (250 ml) mąki

1 łyżka stołowa (15 ml) mielonej kawy

1 ½ łyżeczki (7 ml) sproszkowanego imbiru

1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu

½ łyżeczki (2 ml) mielonych goździków

½ łyżeczki (2 ml) mielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki (2 ml) sody oczyszczonej

¼ łyżeczki (1 ml) soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W misce utrzeć masło z cukrem zwykłym i brązowym, aż będzie jasne i puszyste. Dodać żółtko oraz melasę i starannie wymieszać. W oddzielnej misce połączyć mąkę, kawę, mielone przyprawy, sodę i sól. Wymieszać sypkie składniki z masą maślaną (ciasto będzie miękkie). Wyrobić i uformować wałki o średnicy 3 cm. Ciasno zawinąć w folię i schłodzić, aż stężeją.
Kroić 5 mm plasterki. Wysypać cukier na talerz, kłaść ciasteczka, lekko dociskać, a następnie układać cukrem ku górze na wyłożonej pergaminie blasze, zostawiając 5 cm odstępy. Piec 12 – 15 minut. Herbatniki staną się kruche, gdy całkiem wystygną.

powrót

Podobne przepisy

Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus cytrynowy Á la tort
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.