Kylie Kwong

Krewetki w herbacie longjing


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Krewetki w herbacie longjing
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g surowych krewetek

obranych i oczyszczonych

ale z pozostawionymi ogonami

1 łyżka skrobi kukurydzianej

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżka liści herbaty Longjing (można ją zastąpić inną dobrej jakości zieloną herbatą o podłużnych

całych liściach)

½ szklanki wrzątku

olej do smażenia na głębokim tłuszczu (ok. 500ml)

1 łyżka oleju arachidowego

2,5cm kawałek imbiru

drobno posiekany

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżka wina ryżowego

dodatkowo

2 łyżki jasnego sosu sojowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj w misce krewetki ze skrobią kukurydzianą i winem ryżowym. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. Włóż liście herbaty do miseczki, zalej wrzątkiem i parz przez 2 minuty. Odcedź. Zachowaj liście, a płyn wylej. Rozgrzej w woku olej i smaż krewetki na głębokim tłuszczu w dwóch partiach przez 3 minuty. Odłóż usmażone krewetki na ręcznik papierowy, żeby odciekły. Wylej zużyty olej i wytrzyj woka papierowym ręcznikiem. Rozgrzej w woku olej arachidowy, aż zacznie dymić. Dodaj imbir, czosnek i krewetki i smaż przez 30 sekund. Wlej dodatkową łyżkę wina ryżowego, sos sojowy i olej sezamowy i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj zaparzone liście herbaty, dobrze wymieszaj i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Wątroba drętwy wg Daniela Massé
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.