Kylie Kwong

Krewetki w herbacie longjing


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Krewetki w herbacie longjing
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g surowych krewetek

obranych i oczyszczonych

ale z pozostawionymi ogonami

1 łyżka skrobi kukurydzianej

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżka liści herbaty Longjing (można ją zastąpić inną dobrej jakości zieloną herbatą o podłużnych

całych liściach)

½ szklanki wrzątku

olej do smażenia na głębokim tłuszczu (ok. 500ml)

1 łyżka oleju arachidowego

2,5cm kawałek imbiru

drobno posiekany

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżka wina ryżowego

dodatkowo

2 łyżki jasnego sosu sojowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj w misce krewetki ze skrobią kukurydzianą i winem ryżowym. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. Włóż liście herbaty do miseczki, zalej wrzątkiem i parz przez 2 minuty. Odcedź. Zachowaj liście, a płyn wylej. Rozgrzej w woku olej i smaż krewetki na głębokim tłuszczu w dwóch partiach przez 3 minuty. Odłóż usmażone krewetki na ręcznik papierowy, żeby odciekły. Wylej zużyty olej i wytrzyj woka papierowym ręcznikiem. Rozgrzej w woku olej arachidowy, aż zacznie dymić. Dodaj imbir, czosnek i krewetki i smaż przez 30 sekund. Wlej dodatkową łyżkę wina ryżowego, sos sojowy i olej sezamowy i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj zaparzone liście herbaty, dobrze wymieszaj i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.