Antony Worrall Thompson

Kiszone cytryny


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kiszone cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6-8 cytryn (zależnie od wielkości cytryn i słoika)

gruboziarnista sól morska

listek laurowy

kilka ziaren czarnego pieprzu

kawałek laski cynamonu

dwa goździki

kilka nasion kolendry

sok z cytryny (około ½ szklanki)

 

 

Przygotowanie:


Wyszorowane cytryny przekroić najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz przekroić, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylić ćwiartki cytryn i nasypać do środka sporo soli. Włożyć cytryny do słoika, przyciskając, by jak najściślej je upakować. Dodać przyprawy i zasypać cytryny solą. Dopełnić sokiem z cytryny, zamknąć i odstawić. Po tygodniu nadają się do spożycia, ale można je w lodówce przechowywać znacznie dłużej.

powrót

Podobne przepisy

Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory
Marmolada z cebuli i imbiru
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Konfitura z melona i cytrusów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy na Boże Narodzenie
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.