Emeril Lagasse

Kawior z teksasu z fasoli „czarne oczko” z domowymi chipsami tortilla


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.26)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Kawior z teksasu z fasoli „czarne oczko” z domowymi chipsami tortilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki ugotowanej

ostudzonej i odcedzonej fasoli „czarne oczko”

½ szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki czerwonego octu winnego

½ małej drobno posiekanej lub pokrojonej na cienkie plasterki czerwonej cebuli

3 posiekane chili jalapeno

1 łyżeczka mieszanki przypraw (przepis poniżej)

2 łyżki posiekanych liści kolendry

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do pojemnika ze szczelną przykrywką przełożyć fasolę, oliwę z oliwek, czerwony ocet winny, cebulę, chili i mieszankę przypraw. Przykryć przykrywką i wstrząsnąć, tak by wszystkie składniki się ze sobą wymieszały. Wstawić do lodówki na 2-3 dni, pamiętając o tym, by pojemnikiem potrząsać kilka razy w ciągu dnia. W dniu podania fasolę wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Dodać kolendrę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do miseczki. Podawać z chipsami Tortilla.

powrót

Podobne przepisy

Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Marynowany ser kozi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sezamowy lawasz
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Rillette z łososia
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.