Sophie Grigson

Kaczka z czereśniami i miętą


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kaczka z czereśniami i miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kacze piersi z tłuszczem i skórą

sól

pieprz

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina Cabernet Sauvignon

250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

1½ łyżki dżemu z czerwonej porzeczki

sól

pieprz

2 garście wydrylowanych ciemnych czereśni

garść pokrojonych w paseczki świeżych liści mięty

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Kacze piersi umyć i ponakłuwać widelcem od strony skóry. Oprószyć mięso solą i pieprzem od strony skóry, a z drugiej strony – tylko pieprzem, żeby sól nie wyciągała z niego soków. Położyć kacze piersi na średnio rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, skórą do dołu. Gdy zacznie się wysmażać tłuszcz, zwiększyć ogień. Smażyć kilka minut, aż skóra zbrązowieje, a tłuszcz się wysmaży. Przełożyć mięso na niewielką blachę, skórą do góry i wstawić do nagrzanego piekarnika na 7-12 min.
Na patelnię z tłuszczem wysmażonym z kaczki wlać wino i gotować je, aż jego objętość zmniejszy się do 1/3. Następnie wlać na patelnię bulion i gotować, aż odparuje, a sos zacznie gęstnieć. Wyjąć kaczkę z piekarnika. Do sosu dodać dżem porzeczkowy i wymieszać. Doprawić sos szczyptą soli i pieprzem.
Dodać czereśnie i podgrzać, nie gotując, żeby nie zrobiły się bardzo miękkie i żeby nie straciły aromatu. Dodać pokrojone liście mięty.

powrót

Podobne przepisy

Smażona konserwowa wołowina
Delia  Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Golonka z kapustą zasmażaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.