Gary  Rhodes

Jarzynka z jabłek i gorczycy


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Jarzynka z jabłek i gorczycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 jabłek deserowych

175 g cukru

200 ml octu z białego wina

3 łyżki nasion gorczycy

skórka z pół cytryny

2 – 3 cebule

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Gorczycę zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę 0,5 cm. Cebulę obrać i drobno posiekać. Umieścić w rondlu cukier, ocet, osączoną gorczycę i skórkę cytrynową, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać cebulę, zamieszać i gotować na małym ogniu 3 – 4 minuty. Dodać jabłka i mieszając gotować 4 – 5 minut, aż zmiękną. Wyłożyć masę na durszlak, a odcedzony płyn gotować, aż połowa odparuje. Do uzyskanego syropu dodać jabłka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Podawać podgrzane lub o temperaturze pokojowej. Przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.

powrót

Podobne przepisy

Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kora czekoladowa
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kanapka z kaczką i camambertem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.