Donna Dooher

Jabłka w cieście


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Jabłka w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki (625 ml) mąki

½ szklanki mąki

1 szklanka (250 ml) mąki kukurydzianej

½ szklanki (125 ml) brązowego cukru

2 łyżki stołowe (30 ml) sody oczyszczonej

1 łyżeczka (5 ml) soli

2 szklanki (500 ml) maślanki

1 ½ szklanki (375 ml) wody

2 jajka

2 łyżeczki (10 ml) ekstraktu waniliowego

3 jabłka (Grany Smith) pokrojone w krążki o grubości 6 mm

olej do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


W głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury 185 stopni Celsjusza. W misce połączyć 2 ½ szklanki mąki z mąką kukurydzianą, cukrem sodą i solą. Wymieszać maślankę z wodą, jajkami i wanilią. Wlać płynne składniki do suchych i wymieszać. Plastry jabłek obtaczać w pozostałej mące, otrząsać nadmiar, zanurzać w cieście i smażyć około 2 min. na każdej stronie, aż będą złociste. Osączać na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem karmelowym.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń noego
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.