Donna Dooher

Jabłka w cieście


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Jabłka w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki (625 ml) mąki

½ szklanki mąki

1 szklanka (250 ml) mąki kukurydzianej

½ szklanki (125 ml) brązowego cukru

2 łyżki stołowe (30 ml) sody oczyszczonej

1 łyżeczka (5 ml) soli

2 szklanki (500 ml) maślanki

1 ½ szklanki (375 ml) wody

2 jajka

2 łyżeczki (10 ml) ekstraktu waniliowego

3 jabłka (Grany Smith) pokrojone w krążki o grubości 6 mm

olej do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


W głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury 185 stopni Celsjusza. W misce połączyć 2 ½ szklanki mąki z mąką kukurydzianą, cukrem sodą i solą. Wymieszać maślankę z wodą, jajkami i wanilią. Wlać płynne składniki do suchych i wymieszać. Plastry jabłek obtaczać w pozostałej mące, otrząsać nadmiar, zanurzać w cieście i smażyć około 2 min. na każdej stronie, aż będą złociste. Osączać na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem karmelowym.

powrót

Podobne przepisy

Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.