Gary  Rhodes

Jabłka pieczone


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jabłka pieczone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 jabłek

60 g masła

5 łyżek płynnego miodu

8 łyżek cukru pudru

gałązki mięty do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Umieścić puszkę mleka skondensowanego w rondlu, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym gazie nie krócej niż 3 godziny. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu do ostygnięcia. Otworzyć puszkę, przełożyć toffee do miski i rozmieszać. Dodać jedną czwartą śmietany i ubijać trzepaczką, dopóki nie zgęstnieje. Dodać kolejną jedną czwartą śmietany i znów ubijać, dopóki nie zgęstnieje. I tak dalej, aż cała śmietana zostanie wymieszana i ubita. Przykryć miskę folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki, by śmietana z toffee stężała. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić w poprzek na pół. Rozgrzać dużą patelnię lub blachę do pieczenia, wrzucić masło i stopić. Włożyć jabłka przeciętą stroną do dołu i smażyć aż się przyrumienią. Odwrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze 20 sekund i wstawić do piekarnika na 5 – 6 minut. Wyjąć jabłka z piekarnika, polać miodem, oprószyć przez sitko cukrem pudrem i skarmelizować za pomocą palnika lub wstawić pod grill na 1 minutę. Nałożyć na talerze po 3 połówki jabłek na porcję, dołożyć śmietanę z toffee, udekorować listkiem mięty i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.