Gary  Rhodes

Irlandzkie ciasto czekoladowo kawowe


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Irlandzkie ciasto czekoladowo kawowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175g dobrej jakości gorzkiej czekolady

4-6 łyżek mocnej czarnej kawy

2-4 łyżki irlandzkiej whiskey

75g drobnego cukru

100g masła

o temperaturze pokojowej

3 jajka

białka oddzielone od żółtek

szczypta soli

50g mielonych migdałów

kilka kropel esencji migdałowej

50g mąki

przesianej

 

 

Przygotowanie:


Wysmaruj masłem i oprósz mąką formę o średnicy 20cm. Włóż czekoladę do miski, dodaj whiskey i kawę, umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy całość się rozpuści, odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej. Zachowaj łyżkę cukru, a pozostałą część wymieszaj z masłem tak, aby uzyskać jasną, żółtą i puszystą masę. Roztrzep żółtka jajek. Białka ubij ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. Następnie posyp pianę łyżką cukru i ubij na sztywno. Zmiksuj roztopioną czekoladę z masą z masła i cukru, dodaj zmielone migdały i esencję migdałową. Domieszaj ¼ piany i ¼ mąki, następnie kontynuuj naprzemienne dodawanie piany i mąki aż całość się połączy. Przelej masę do przygotowanej formy. Rozprowadź masę szpatułką równo do brzegów formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 25-30 minut. Ciasto jest gotowe kiedy się nieco wybrzuszy, a wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta. Odstaw ciasto do wystudzenia, można je polać polewą dopiero kiedy będzie zimne. Aby zrobić polewę roztop czekoladę z whiskey lub kawą w kąpieli wodnej, do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij czekoladę z pary i dodawaj po łyżce masła ciągle mieszając. Miskę z polewą postaw nad garnkiem z zimną wodą i ubijaj do momentu kiedy czekolada wystygnie do takiej konsystencji, że można będzie ją rozsmarować. Posmaruj ciasto czekoladą.

powrót

Podobne przepisy

Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.