Delia  Smith

Hiszpańska paella


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Hiszpańska paella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kurczak

duża cebula

czerwona papryka

15 dag kiełbasy paprykowej chorizo

2 ząbki czosnku

szafran

pieprz kajeński

papryka w proszku

20 dag pomidorów

litr bulionu

35 dag ryżu

tuzin krewetek tygrysich

10 dag świeżo łuskanego zielonego groszku

 

 

Przygotowanie:


Podzielonego na 8 porcji kurczaka zrumieniamy na oliwie. Usmażone mięso przekładamy na talerz, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy grubo pokrojoną cebulę. Dodajemy oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną paprykę, oraz kiełbasę. Smażymy 6 - 8 minut na średnim ogniu, aż wszystko ładnie się zrumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę szafranu, ćwierć łyżeczki pieprzu kajeńskiego oraz łyżeczkę sproszkowanej papryki. Dokładamy kawałki kurczaka i obrane ze skóry oraz drobno pokrojone pomidory. Wlewamy gorący bulion. Doprawiamy potrawę solą i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia i gotujemy 10 minut. Następnie wyjmujemy kurczaka, a wsypujemy ryż. Lekko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut, po czym z powrotem wrzucamy kawałki kurczaka, dokładamy tuzin krewetek tygrysich i zielony groszek. Dociskamy go widelcem, by zanurzył się w bulionie. Całość musi się gotować od 10 do 15 minut. Paella będzie gotowa, gdy krewetki staną się różowe, a ryż zmięknie. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem. W Hiszpanii podaje się do potrawy cząstki cytryn, których sokiem możemy polać jedzenie na talerzu.

powrót

Podobne przepisy

Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.