Antony Worrall Thompson

Harira wegetariańska


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Harira wegetariańska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g suchej ciecierzycy (należy ją namoczyć na noc)

1 kostka rosołowa warzywna

4 szklanki wody

1 pęczek świeżej kolendry

posiekanej

1 pęczek karbowanej pietruszki

posiekanej

1 pęczek świeżej mięty

posiekanej

225 g dyni w kawałkach

225 g cukini

pokrojonej na kawałki

225 g pomidorów

bez skórki i bez pestek

pokrojonych na małe kawałki

2 łagodne cebule

posiekane

łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki cynamonu

łyżeczka imbiru w proszku

łyżeczka mielonego kminu

łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

łyżeczka soli morskiej

2 łyżki mąki pszennej

2 cytryny

2 łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Osączyć ciecierzycę i włożyć do dużego garnka z wywarem warzywnym (z kostki). Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez godzinę, lub aż ciecierzyca zmięknie. Dodać pokrojoną dynię, cukinię i pomidory. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić cebulkę, dodając kurkumę, cynamon, kmin, pieprz i imbir. Dolać więcej oliwy, smażyć na małym ogniu, posypać mąką, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez dwie minuty. Na patelnię wlać 2-3 chochelki wywaru warzywnego. Wlewając, mieszać, aby nie było grudek. Mieszając, wlać zawartość patelni do garnka z warzywami. Gotować, mieszając, na małym ogniu przez 2-3 minuty, by pozbyć się mącznego posmaku.
Dodać sok z cytryny i posiekane zioła, posolić do smaku. Zupę podawać bardzo gorącą.

powrót

Podobne przepisy

Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa z ciecierzycy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa ze szczawiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Muesli z płatkami jaglanymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 19

11.10.2017 12:40

CYTUJ

Bulion wcale nie musi być z kostki by było szybko i smacznie. Ja używam bulionu warzywnego od Krakusa - fajny, domowy smak bez konserwantów i innych sztucznych dodatków i pewność wegetariańśkiego składu!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.