Antony Worrall Thompson

Harira wegetariańska


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Harira wegetariańska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g suchej ciecierzycy (należy ją namoczyć na noc)

1 kostka rosołowa warzywna

4 szklanki wody

1 pęczek świeżej kolendry

posiekanej

1 pęczek karbowanej pietruszki

posiekanej

1 pęczek świeżej mięty

posiekanej

225 g dyni w kawałkach

225 g cukini

pokrojonej na kawałki

225 g pomidorów

bez skórki i bez pestek

pokrojonych na małe kawałki

2 łagodne cebule

posiekane

łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki cynamonu

łyżeczka imbiru w proszku

łyżeczka mielonego kminu

łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

łyżeczka soli morskiej

2 łyżki mąki pszennej

2 cytryny

2 łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Osączyć ciecierzycę i włożyć do dużego garnka z wywarem warzywnym (z kostki). Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez godzinę, lub aż ciecierzyca zmięknie. Dodać pokrojoną dynię, cukinię i pomidory. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić cebulkę, dodając kurkumę, cynamon, kmin, pieprz i imbir. Dolać więcej oliwy, smażyć na małym ogniu, posypać mąką, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez dwie minuty. Na patelnię wlać 2-3 chochelki wywaru warzywnego. Wlewając, mieszać, aby nie było grudek. Mieszając, wlać zawartość patelni do garnka z warzywami. Gotować, mieszając, na małym ogniu przez 2-3 minuty, by pozbyć się mącznego posmaku.
Dodać sok z cytryny i posiekane zioła, posolić do smaku. Zupę podawać bardzo gorącą.

powrót

Podobne przepisy

Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lekka zupa z grzybami shiitake
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 17

11.10.2017 12:40

CYTUJ

Bulion wcale nie musi być z kostki by było szybko i smacznie. Ja używam bulionu warzywnego od Krakusa - fajny, domowy smak bez konserwantów i innych sztucznych dodatków i pewność wegetariańśkiego składu!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.