Delia  Smith

Gruszki w sosie vinaigrette z octu balsamicznego


Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Gruszki w sosie vinaigrette z octu balsamicznego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dojrzałe

ale twarde gruszki

1 łyżka stołowa octu balsamicznego

1 duży ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka soli morskiej

1 czubata łyżeczka musztardy w proszku

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obrane gruszki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ostrym nożem kroimy na cienkie plasterki, nie docinając do końca przy ogonku. Czosnek z solą rozcieramy w moździerzu na pastę, dodajemy musztardę w proszku, oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy, a następnie dodajemy ocet i olej, cały czas ubijając trzepaczką, aż wszystko się połączy. Połówki gruszek polewamy sosem i podajemy z sernikiem z sera Roquefort na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szparagi w sosie pomarańczowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.