Delia  Smith

Greckie ciasto pomarańczowe z miodowym syropem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Greckie ciasto pomarańczowe z miodowym syropem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 pomarańcze

17 dag miękkiego masła o pokojowej temperaturze

17 dag drobnego cukru

3 całe jajka

25 dag semoliny

13 dag mielonych migdałów

4 i pół łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag miodu

5 łyżek wody

kawałek cynamonu

5 łyżek soku pomarańczowego

półtorej łyżki soku z cytryny

pełnotłusty jogurt

orzechy pistacjowe i miód do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Pomarańcze kroimy na kawałki, usuwamy pestki, wrzucamy do malaksera i miksujemy na puree. Do miski wrzucamy masło, cukier, jajka, semolinę i migdały. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Dodajemy pomarańcze i mieszamy. Tortownicę lub kwadratową blachę smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Masę przekładamy i wyrównujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wstawiamy ciasto na środkową półkę, pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy dalsze 40 – 45 minut. Po upieczeniu polewamy je syropem, ugotowanym z miodu, wody i cynamonu. Syrop gotujemy
5 minut na małym ogniu, a następnie zwiększamy płomień i dodajemy sok pomarańczowy i cytrynowy. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika – gęsto nakłuwamy je szpikulcem i polewamy syropem. Greckie ciasto pomarańczowe dekorujemy warstwą pełnotłustego jogurtu i posypujemy orzechami pistacjowymi oraz polewamy miodem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.