Anna Olson

Granita grejpfrutowo-arbuzowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Granita grejpfrutowo-arbuzowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta

1/3 szklanki cukru

1 szklanka miąższu arbuza bez pestek

¼ szklanki wódki (ewentualnie)

 

 

Przygotowanie:


Zagotować sok grejpfrutowy z cukrem mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Z powstałego syropu grejpfrutowego i miąższu arbuza zrobić puree i przetrzeć przez sito. Ewentualnie dodać wódkę, zamieszać i zamrozić. Po godzinie przemieszać mrożącą się granitę, a następnie mieszać jeszcze dwukrotnie, zanim całkowicie zamarznie. Zeskrobać widelcem granulki zamrożonej granity i podawać w pucharkach lub szklankach.

powrót

Podobne przepisy

Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.