Anna Olson

Granita grejpfrutowo-arbuzowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Granita grejpfrutowo-arbuzowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta

1/3 szklanki cukru

1 szklanka miąższu arbuza bez pestek

¼ szklanki wódki (ewentualnie)

 

 

Przygotowanie:


Zagotować sok grejpfrutowy z cukrem mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Z powstałego syropu grejpfrutowego i miąższu arbuza zrobić puree i przetrzeć przez sito. Ewentualnie dodać wódkę, zamieszać i zamrozić. Po godzinie przemieszać mrożącą się granitę, a następnie mieszać jeszcze dwukrotnie, zanim całkowicie zamarznie. Zeskrobać widelcem granulki zamrożonej granity i podawać w pucharkach lub szklankach.

powrót

Podobne przepisy

Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.