Anna Olson

Granita grejpfrutowo-arbuzowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Granita grejpfrutowo-arbuzowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta

1/3 szklanki cukru

1 szklanka miąższu arbuza bez pestek

¼ szklanki wódki (ewentualnie)

 

 

Przygotowanie:


Zagotować sok grejpfrutowy z cukrem mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Z powstałego syropu grejpfrutowego i miąższu arbuza zrobić puree i przetrzeć przez sito. Ewentualnie dodać wódkę, zamieszać i zamrozić. Po godzinie przemieszać mrożącą się granitę, a następnie mieszać jeszcze dwukrotnie, zanim całkowicie zamarznie. Zeskrobać widelcem granulki zamrożonej granity i podawać w pucharkach lub szklankach.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.