Sophie Grigson

Granita cytrynowa


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Granita cytrynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka cytryn

woda

cukier

 

 

Przygotowanie:


Skroić paski skórki z dwóch cytryn. Włożyć do rondelka, wsypać cukier, wlać wodę w takich proporcjach, jak na syrop. Na małym ogniu gotować syrop ze skórką przez 5-10 minut, odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonego syropu wlać sok z kilku cytryn, ewentualnie dosłodzić do smaku. Syrop z sokiem przelać do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Mieszać granitę co pół godziny, tak, by nie zamarzła—powinna mieć kosystencję topniejacego sniegu. 40 minut przed podaniem przełożyć granitę do lodówki, aby zmiękła. Powinna mieć półpłynną konsystencję.

powrót

Podobne przepisy

Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Guiliana brzoskwiniowa
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
trudność:
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.