Sophie Grigson

Granita cytrynowa


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Granita cytrynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka cytryn

woda

cukier

 

 

Przygotowanie:


Skroić paski skórki z dwóch cytryn. Włożyć do rondelka, wsypać cukier, wlać wodę w takich proporcjach, jak na syrop. Na małym ogniu gotować syrop ze skórką przez 5-10 minut, odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonego syropu wlać sok z kilku cytryn, ewentualnie dosłodzić do smaku. Syrop z sokiem przelać do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Mieszać granitę co pół godziny, tak, by nie zamarzła—powinna mieć kosystencję topniejacego sniegu. 40 minut przed podaniem przełożyć granitę do lodówki, aby zmiękła. Powinna mieć półpłynną konsystencję.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.