Anna Olson

Glazura pomarańczowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Glazura pomarańczowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka soku z pomarańczy

¼ szklanki cukru

2 gwiazdki anyżu gwiazdkowatego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

3 łyżki zimnej wody

2 pomarańcze

 

 

Przygotowanie:


Umieścić sok pomarańczowy, cukier i anyż w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Wyjąć anyż. Zmieszać skrobię z wodą, dodać do soku i wymieszać trzepaczką. Gotować na małym ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje i nie stanie się przejrzysty. Okroić pomarańcze ze skóry, wykroić z nich segmenty (cząstki pozbawione błonki) i włożyć do miseczki. Wylać gorący sos na pomarańcze i wymieszać. Pomarańcze puszczą sok i sos stanie się rzadszy. Podawać na ciepło lub ostudzony do temperatury pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Papri Chaat – kremowe, chrupiące krążki z ciasta w jogurcie
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Fasola cannellini, burak liściowy i pilaw z komosy
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wrap z jajkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.