Anna Olson

Glazura pomarańczowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Glazura pomarańczowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka soku z pomarańczy

¼ szklanki cukru

2 gwiazdki anyżu gwiazdkowatego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

3 łyżki zimnej wody

2 pomarańcze

 

 

Przygotowanie:


Umieścić sok pomarańczowy, cukier i anyż w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Wyjąć anyż. Zmieszać skrobię z wodą, dodać do soku i wymieszać trzepaczką. Gotować na małym ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje i nie stanie się przejrzysty. Okroić pomarańcze ze skóry, wykroić z nich segmenty (cząstki pozbawione błonki) i włożyć do miseczki. Wylać gorący sos na pomarańcze i wymieszać. Pomarańcze puszczą sok i sos stanie się rzadszy. Podawać na ciepło lub ostudzony do temperatury pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.