Anna Olson

Glazura pomarańczowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Glazura pomarańczowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka soku z pomarańczy

¼ szklanki cukru

2 gwiazdki anyżu gwiazdkowatego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

3 łyżki zimnej wody

2 pomarańcze

 

 

Przygotowanie:


Umieścić sok pomarańczowy, cukier i anyż w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Wyjąć anyż. Zmieszać skrobię z wodą, dodać do soku i wymieszać trzepaczką. Gotować na małym ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje i nie stanie się przejrzysty. Okroić pomarańcze ze skóry, wykroić z nich segmenty (cząstki pozbawione błonki) i włożyć do miseczki. Wylać gorący sos na pomarańcze i wymieszać. Pomarańcze puszczą sok i sos stanie się rzadszy. Podawać na ciepło lub ostudzony do temperatury pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Marynowane wodorosty
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Masa czekoladowa – ganache
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mochi z fioletowych ziemniaków
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.