Anna Olson

Glazura pomarańczowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Glazura pomarańczowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka soku z pomarańczy

¼ szklanki cukru

2 gwiazdki anyżu gwiazdkowatego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

3 łyżki zimnej wody

2 pomarańcze

 

 

Przygotowanie:


Umieścić sok pomarańczowy, cukier i anyż w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Wyjąć anyż. Zmieszać skrobię z wodą, dodać do soku i wymieszać trzepaczką. Gotować na małym ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje i nie stanie się przejrzysty. Okroić pomarańcze ze skóry, wykroić z nich segmenty (cząstki pozbawione błonki) i włożyć do miseczki. Wylać gorący sos na pomarańcze i wymieszać. Pomarańcze puszczą sok i sos stanie się rzadszy. Podawać na ciepło lub ostudzony do temperatury pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Polenta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Puree pikantne
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.