Curtis Stone

Galaretka z jagód i wina


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Galaretka z jagód i wina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 butelka białego słodkiego wina Botrytis Semillon

7 listków żelatyny

4 koszyczki jagód (borówka amerykańska)

50 g cukru pudru

200 ml lekko ubitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Wlać wino do dużego rondla i podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
Namoczyć żelatynę w misce zimnej wody aż zmięknie. Odcisnąć ją z wody i dodawać powoli do podgrzanego wina, ciągle mieszając.
Wsypać jagody do formy na terrine o pojemności ok. 875 ml. Zalać winem, pozostawiając 100 ml na później i odstawić do lodówki na 2 godziny. (Odlane wino trzymać w temperaturze pokojowej, żeby się nie ścięło).
Kiedy terrine stężeje, dolać pozostałe wino tak aby przykryć wszystkie jagody i ponownie wstawić do lodówki na godzinę.
Zanurzyć formę na chwilę w gorącej wodzie, żeby łatwiej wyjąć zawartość, po czym odwrócić i wyłożyć terrine na półmisek. Pokroić gorącym nożem, posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.