Curtis Stone

Galaretka z jagód i wina


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Galaretka z jagód i wina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 butelka białego słodkiego wina Botrytis Semillon

7 listków żelatyny

4 koszyczki jagód (borówka amerykańska)

50 g cukru pudru

200 ml lekko ubitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Wlać wino do dużego rondla i podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
Namoczyć żelatynę w misce zimnej wody aż zmięknie. Odcisnąć ją z wody i dodawać powoli do podgrzanego wina, ciągle mieszając.
Wsypać jagody do formy na terrine o pojemności ok. 875 ml. Zalać winem, pozostawiając 100 ml na później i odstawić do lodówki na 2 godziny. (Odlane wino trzymać w temperaturze pokojowej, żeby się nie ścięło).
Kiedy terrine stężeje, dolać pozostałe wino tak aby przykryć wszystkie jagody i ponownie wstawić do lodówki na godzinę.
Zanurzyć formę na chwilę w gorącej wodzie, żeby łatwiej wyjąć zawartość, po czym odwrócić i wyłożyć terrine na półmisek. Pokroić gorącym nożem, posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Carpaccio z ananasa
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 11)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.