Antony Worrall Thompson

Frittata z harissą


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Frittata z harissą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 zielona papryka

4 łyżki oliwy

1 mały bakłażan

1 mała cukinia

2 pomidory

garść posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka harissy (patrz: osobny przepis)

8 jajek

sól i pieprz

posiekana natka kolendry

 

 

Przygotowanie:


Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na paski. Usunąć ogonek z bakłażana i cukinii i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, odpestkować i pokroić na kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, zamieszać i smażyć 5-6 minut, nie rumieniąc. Dodać bakłażana i cukinię, zamieszać i smażyć 5-8 minut, dorzucić pomidory, natkę i harissę, zamieszać i rozgarnąć warzywa na patelni w równą warstwę.
Rozkłócić jajka widelcem, doprawić solą i pieprzem, zamieszać, wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Posypać natką kolendry i podawać na patelni.

powrót

Podobne przepisy

Orzotto z pęczaku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażona cukinia z serem i wiśniami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Risotto z leśnymi grzybami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.