Kylie Kwong

Filety z ryby smażone w głębokim tłuszczu z kolorową sałatką pomidorową


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Filety z ryby smażone w głębokim tłuszczu z kolorową sałatką pomidorową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 filetów po 100 g (dowolnej ryby o białym

soczystym mięsie)

¼ filiżanki mąki pszennej

2 filiżanki oleju roślinnego do głębokiego smażenia (1 filiżanka = 250ml)

 

 

Przygotowanie:


W misce połączyć łyżką wymieszać mąkę, piwo i lód, nie rozbijać zbyt dokładnie grudek mąki. Odstawić do momentu, kiedy lód stopnieje. W tym czasie przyrządzić sałatkę pomidorową. W moździerzu rozetrzeć sól z pieprzem. Dodać oba czerwone pomidory i lekko rozgnieść. Wlać oliwę, sok z cytryny i sok z limonki, wymieszać. Dołożyć żółte pomidorki i zielonego pomidora. Przełożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Rozgrzać olej na dużej patelni do momentu, w którym na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Filety rybne oprószyć mąką, a następnie zanurzać w cieście. Smażyć zanurzone w oleju około 3 minuty, aż staną się złotobrązowe. Po wyjęciu z oleju odsączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć smażone filety na półmisku i podawać z sałatką pomidorową w osobnej miseczce.

powrót

Podobne przepisy

Okoń morski w warzywach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Grillowane rybne szaszłyki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Grillowane paczuszki łososiowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.