Faszerowane papryki

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Faszerowane papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g papryki – czerwonej

zielonej

żółtej papryki

85 g skrobi kukurydzianej

1 ½ łyżki oleju arachidowego do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Do miski przełożyć składniki farszu wg kolejności podanej w przepisie. Wszystko bardzo dokładanie wymieszać. Papryki przekroić na pół. Oprószyć wewnątrz skrobią kukurydzianą, nadmiar skrobi wysypać ostukując zewnętrzną część papryki. Do nadziewania używać łyżeczki. Papryki nadziewać należy dość ściśle, pozbywając się wszelkich pęcherzyków powietrza, dzięki czemu farsz nie wypadnie w czasie smażenia. Na wierzchu każdej papryki zrobić małe wybrzuszenie z farszu. Jeśli papryka jest bardzo duża podzielić ją na ćwiartki, a jeśli jest mała wystarczy przekroić ją na pół. Przygotowane papryki ułożyć na żaroodpornym talerzu. Papryki gotować na parze przez jakieś piętnaście do dwudziestu minut. Do tego momentu można je przygotować z wyprzedzeniem, nawet dwie godziny wcześniej. Ugotowane na parze można od razu podawać lub jeszcze delikatnie zrumienić na oleju, żeby dodać im chrupkości, koloru i smaku. Papryki przełożyć na patelnię farszem do dołu i rumienić na oleju przez jakieś dwie do trzech minut... aż staną się złoto-brązowe. Można je podawać jako odrębne danie lub jako część lekkiego posiłku.

powrót

Podobne przepisy

Roladki a la sushi
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia dietetyczna
Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.