Jennifer  Paterson

Duszony królik ze szczawiem


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.16)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszony królik ze szczawiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filet z piersi i mięso z nóg 1 młodego królika na osobę

30 g mąki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

¼ łyżeczki mielonej gorczycy

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

białko 1 jajka

po 1 plastrze wędzonego bekonu na osobę

liście szczawiu lub szałwii

110 g masła

1 drobniutko posiekana cebula

1 kieliszek białego wina

 

 

Przygotowanie:


Dopraw mąkę solą, pieprzem, gorczycą i pieprzem kajeńskim. Zmiel maszynką mięso z nóg królika, dodaj białko jajka, dopraw i wymieszaj. Rozbij filety i oprósz mąką. Ułóż na filecie plaster bekonu, rozprowadź warstwę mielonego mięsa, udekoruj na wierzchu liśćmi szczawiu czy szałwii i przykryj wszystko drugim filetem. W masywnej patelni z przykrywką rozgrzej masło i zeszklij cebulę, następnie ułóż w niej mięso i obsmaż z obu stron na brązowo, umiejętnie je przewracając. Dopraw, polej winem, przykryj i ogrzewaj na wolnym ogniu 10 min, obracając mięso po upływie połowy czasu na drugą stronę. Sprawdź miękkość mięsa i podawaj z czosnkowym puree ziemniaczanym i zielonymi warzywami.

powrót

Podobne przepisy

Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina na rumiano z woka z pieprzem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.