Antonio  Carluccio

Duszona wołowina


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Piemont
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Duszona wołowina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kawałek zrazówki wołowej

seler

marchew

czosnek

rozmaryn

szałwia

czerwone wytrawne wino

oliwa z oliwek

masło

bulion

 

 

Przygotowanie:


Mięso zawijamy ze świeżym rozmarynem w środku i zawiązujemy. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wkładamy kawałek masła. Kiedy tłuszcz się mocno rozgrzeje, wkładamy na patelnię mięso. Powinno dobrze zasklepić się z obu stron, aby zachować soczystość. Następnie dodajemy składniki sosu: drobno pokrojony seler, marchew i cebulę. Wszystko wymieszać, aby warzywa równomiernie wchłonęły tłuszcz. Następnie dodajemy czosnek, a potem kilka listków szałwi. Wlewamy wino oraz bulion. Całość pozostawiamy na ogniu pod przykryciem przez dwie do trzech godzin.

powrót

Podobne przepisy

Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Cynaderki duszone z puree z marchewki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Marynowana łopatka barania
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.