Antonio  Carluccio

Duszona wołowina


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Piemont
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Duszona wołowina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kawałek zrazówki wołowej

seler

marchew

czosnek

rozmaryn

szałwia

czerwone wytrawne wino

oliwa z oliwek

masło

bulion

 

 

Przygotowanie:


Mięso zawijamy ze świeżym rozmarynem w środku i zawiązujemy. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wkładamy kawałek masła. Kiedy tłuszcz się mocno rozgrzeje, wkładamy na patelnię mięso. Powinno dobrze zasklepić się z obu stron, aby zachować soczystość. Następnie dodajemy składniki sosu: drobno pokrojony seler, marchew i cebulę. Wszystko wymieszać, aby warzywa równomiernie wchłonęły tłuszcz. Następnie dodajemy czosnek, a potem kilka listków szałwi. Wlewamy wino oraz bulion. Całość pozostawiamy na ogniu pod przykryciem przez dwie do trzech godzin.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cielęcina duszona w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.