Duszona jagnięcina po pekińsku

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Duszona jagnięcina po pekińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg łopatki jagnięcej

pokrojonej na 5 cm kawałki

1 łyżka oleju

do smażenia

2 dymki

pokrojone pod kątem

2 kawałki imbiru wielkości kciuka

pokrojone na plasterki o długości 2 ½ cm

½ cebuli

drobno posiekanej

½ l bulionu z kurczaka

2 strąki anyżu gwiazdkowatego

2 łyżeczki pasty sezamowej

ewentualnie masła orzechowego

kawałek kory kasji

lub kory cynamonu

1 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka sosu hoisin

50 g chińskiego cukru kamiennego

lub zwykłego cukru

 

 

Przygotowanie:


Obgotuj jagnięcinę we wrzątku przez jakieś 5 minut, zbierz szumowiny. Wyjmij mięso i osusz je na papierowym ręczniku. Rozgrzej w woku olej, aż zacznie się dymić. Wrzuć jagnięcinę i obsmaż, aż się zarumieni. Należy ją cały czas mieszać, potrwa to kilkanaście sekund. Wrzuć dymkę, imbir i cebulę, ale oddzielnie, dokładnie mieszając, zanim wrzucisz kolejny składnik. Smaż przez około minutę, aż cebula się zeszkli. Zdejmij z ognia. Do sporego garnka wlej pół litra bulionu z kurczaka. Łyżką cedzakową włóż podsmażone mięso, razem z przyprawami, ale bez tłuszczu, który się wytopił. Dodaj pozostałe składniki, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez półtorej godziny.

powrót

Podobne przepisy

Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kofty z kminem i czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kiełbaski z soczewicą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.