Emeril Lagasse

Dorsz pacyficzny zawijany w boczek z pieczonymi młodymi burakami i kiełkami w sosie z buraków


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Dorsz pacyficzny zawijany w boczek z pieczonymi młodymi burakami i kiełkami w sosie z buraków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 pęczki młodych buraków

¼ szklanki oliwy z oliwek plus 1 ¼ łyżki

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

3 duże buraki

3 posiekane szalotki

¼ szklanki białego wina

¼ szklanki octu z szampana

250 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki plus 1 łyżka

zmielony biały pieprz

4 filety z dorsza pacyficznego

16-20 plasterków cienko pokrojonego boczku

mieszanka kiełków do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Młode buraki oczyścić, odkroić korzeń oraz liście. Przełożyć do naczynia do zapiekania wyłożonego folią aluminiową. Dodać ¼ szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki czarnego pieprzu. Wymieszać i dolać trochę wody. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut, aż buraki będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Buraki obrać za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokroić w ćwiartki lub cienkie plasterki. Odstawić na bok.
3 duże buraki obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż buraki będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Buraki rozgnieść z ½ płynu, w którym się gotowały. W ten sposób przygotowane puree powoli odcedzić. Sok przenieść do małego garnka i zredukować do ¼ szklanki. Do małego garnka przenieść szalotkę, białe wino i ocet z szampana. Gotować przez 10 minut, aż przygotowany w ten sposób sos się zredukuje. Dodać 2 łyżeczki wcześniej przygotowanego buraczanego soku. Powoli dodać masło, przed dodaniem kolejnego kawałka upewniając się, że wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Doprawić solą i białym pieprzem. Nie dopuścić do zagotowania, by uniknąć zważenia. Odstawić na bok w ciepłe miejsce. Każdy filet zawinąć w 4 rozłożone z zakładem plasterki boczku. W sytuacji idealnej, plasterki boczku powinny złączyć się ze sobą przy skórze ryby. Zawinięte filety przenieść na blaszkę i przez 20 minut piec w temperaturze 190 stopni. Kiełki przenieść do małej miski. Doprawić 1 ¼ łyżki oliwy z oliwek, morską solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem ryby w małym garnku podgrzać młode buraki. Dodać 1 łyżkę masła i dolać trochę wody, tak by buraki były przykryte. Doprawić solą i pieprzem. Dorsza polać sosem. Dodać buraki i kiełki. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pstrąg w migdałach
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Pstrąg z pieca
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Halibut w oliwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.