Emeril Lagasse

Dip z białej fasoli i pieczonego czosnku


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Dip z białej fasoli i pieczonego czosnku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki ugotowanej i odcedzonej białej fasoli

1 główka pieczonego czosnku

ząbki powinny być obrane ze skórki

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki mieszanki świeżych ziół: tymianku

majeranku

oregano i rozmarynu

1 ¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

½ łyżeczki czerwonego octu winnego

3 łyżki startego parmezanu do przybrania

sól morska do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Do malaksera przełożyć fasolę, pieczony czosnek, oliwę z oliwek, zioła, sól, czarny pieprz, pieprz kajeński i ocet. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby czynność na chwilę przerwać i zebrać fasolę ze ścianek malaksera. Jeśli dip wydaje się zbyt gęsty należy dodać do niego odrobinę bulionu drobiowego lub wody. Przenieść na patelnię i lekko podgrzać (dip można również podać w temperaturze pokojowej). Przenieść do płaskiej miski. Przystroić parmezanem, solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Pasta jajeczna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.