Anna Olson

Dekadenckie trufle czekoladowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dekadenckie trufle czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki śmietany kremówki

255 g czekolady deserowej

posiekanej

2 łyżeczki brandy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miętowego lub migdałowego lub pomarańczowego lub kokosowego lub rumowego

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać śmietanę, nie doprowadzając jej do wrzenia i zalać posiekaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Dodać wybrany ekstrakt oraz brandy i ostudzić do temperatury pokojowej. Wymieszać trzepaczką, żeby czekoladowa masa zrobiła się puszysta i schłodzić przez 1 godzinę, żeby masa truflowa się zestaliła. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zanurzyć dłonie w zimnej wodzie. Nabierać zimną czekoladową masę łyżeczką albo małą łyżką do lodów, toczyć z niej niewielkie kulki i układać na blasze. Wstawić do zamrażalnika na 30 min.
Stopić czekoladę, wysypać sproszkowane kakao i cukier-puder na talerzyki. Część kulek zanurzać
w płynnej czekoladzie i odkładać z powrotem na blachę, a część obtoczyć w kakao albo cukrze-pudrze.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#violet

28.07.2011 19:47


Rzeszów

CYTUJ

POLECAM!
Bardzo prosty przepis a efekt oszałamiający.
Użyłam rumu zamiast brandy i ekstraktu śmietankowego :).
Rada: podczas robienia kulek czekolada roztapia się i pralinki robią się maziste, użyłam lateksowych rękawiczek, które ograniczyły ciepło rąk ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.