Czekoladowe roboty

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Czekoladowe roboty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 batony nugatowe (ok. 240 g)

100 g niesolonego masła

200 g chrupkiego ryżu dmuchanego

350 g czekolady (55% kakao)

1 łyżka jasnej melasy (złocistego syropu)

masło do posmarowania formy



do dekoracji:

100 g białej czekolady

100 g czekolady (55% kakao)

srebrne i czekoladowe groszki i fasolki

lukier królewski w rożku z wąską tylką

wykałaczki



Przygotowanie:

Kwadratową formę dobrze wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Batony nugatowe grubo posiekać. Szklaną miskę postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody. Wrzucić posiekane batony, połamaną na kawałki czekoladę, pokrojone w kostkę, miękkie masło i jasną melasę. Podgrzewać kilka minut, aż wszystko razem się stopi i połączy, od czasu do czasu zamieszać. Do dużej miski wrzucić ryż, wlać masę czekoladową i wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć do formy, wygładzić wierzch, mocno przyciskając. Wstawić foremkę na noc do lodówki, by masa stężała. Przygotować papierowe szablony części robotów. Wyjąć formę z lodówki i odstawić, by masa ogrzała się do temperatury pokojowej. Wyłożyć spodem do góry na deskę. Korzystając z szablonów, ostrym nożem wykroić głowę, korpus, ręce, nogi, szyję i stopy. Połączyć części robota przy pomocy wykałaczek i delikatnie docisnąć. Białą i gorzką czekoladę stopić na parze i przelać do rożków z wąską tylką. Z czekolady, groszków, fasolek i lukru przygotować dekoracje – oczy, antenki, uszy, panele sterujące itp. Przykleić je do robotów czekoladą lub lukrem królewskim.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.