Delia  Smith

Creme brulee z owocami marakui


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee z owocami marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

krem angielski (przepis na krem angielski jest podany na liście przepisów z programu)

6 dużych owoców marakui (ok.25 dag miąższu)

cukier

 

 

Przygotowanie:


Do sosu angielskiego z żółtek, śmietany, cukru i wanilii dodajemy zawartość sześciu dużych owoców marakui – około 25 dag miąższu. Sos przecedzamy, by oddzielić pestki. Krem rozlewamy do ośmiu żaroodpornych miseczek. Ustawiamy je na blasze do pieczenia, na którą nalewamy trochę ciepłej wody. Wstawimy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Po upieczeniu krem musimy ostudzić, a następnie mocno schłodzić. Każdą porcję posypujemy płaską łyżeczką cukru, starając się rozprowadzić go równomiernie. Cukier zwilżamy odrobiną wody, a następnie topimy go i karmelizujemy płomieniem mini-lampy lutowniczej.

powrót

Podobne przepisy

Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.