Delia  Smith

Creme brulee z owocami marakui


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee z owocami marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

krem angielski (przepis na krem angielski jest podany na liście przepisów z programu)

6 dużych owoców marakui (ok.25 dag miąższu)

cukier

 

 

Przygotowanie:


Do sosu angielskiego z żółtek, śmietany, cukru i wanilii dodajemy zawartość sześciu dużych owoców marakui – około 25 dag miąższu. Sos przecedzamy, by oddzielić pestki. Krem rozlewamy do ośmiu żaroodpornych miseczek. Ustawiamy je na blasze do pieczenia, na którą nalewamy trochę ciepłej wody. Wstawimy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Po upieczeniu krem musimy ostudzić, a następnie mocno schłodzić. Każdą porcję posypujemy płaską łyżeczką cukru, starając się rozprowadzić go równomiernie. Cukier zwilżamy odrobiną wody, a następnie topimy go i karmelizujemy płomieniem mini-lampy lutowniczej.

powrót

Podobne przepisy

Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.