Delia  Smith

Creme brulee z owocami marakui


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee z owocami marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

krem angielski (przepis na krem angielski jest podany na liście przepisów z programu)

6 dużych owoców marakui (ok.25 dag miąższu)

cukier

 

 

Przygotowanie:


Do sosu angielskiego z żółtek, śmietany, cukru i wanilii dodajemy zawartość sześciu dużych owoców marakui – około 25 dag miąższu. Sos przecedzamy, by oddzielić pestki. Krem rozlewamy do ośmiu żaroodpornych miseczek. Ustawiamy je na blasze do pieczenia, na którą nalewamy trochę ciepłej wody. Wstawimy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Po upieczeniu krem musimy ostudzić, a następnie mocno schłodzić. Każdą porcję posypujemy płaską łyżeczką cukru, starając się rozprowadzić go równomiernie. Cukier zwilżamy odrobiną wody, a następnie topimy go i karmelizujemy płomieniem mini-lampy lutowniczej.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.