Paul Merret

Ciasto serowe z ricottą


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto serowe z ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jajka

175 g masła

175 g drobnego cukru

skórka otarta z trzech cytryn

250 g ricotty

125 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia (gotowa mieszanka)

dodatkowo—łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Małą tortownicę natłuścić masłem i lekko posypać mąką. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć na puszystą masę masło z cukrem. Do masy zetrzeć skórkę z trzech cytryn. Stopniowo dodawać żółtka, a następnie ricottę, miksując na gładką masę.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Masę z masła, cukru, żółtek i sera wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z tortownicy i odstawić do wystygnięcia na godzinę. Podawać z bitą śmietaną i owocami.

powrót

Podobne przepisy

Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.