Paul Merret

Ciasto serowe z ricottą


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto serowe z ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jajka

175 g masła

175 g drobnego cukru

skórka otarta z trzech cytryn

250 g ricotty

125 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia (gotowa mieszanka)

dodatkowo—łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Małą tortownicę natłuścić masłem i lekko posypać mąką. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć na puszystą masę masło z cukrem. Do masy zetrzeć skórkę z trzech cytryn. Stopniowo dodawać żółtka, a następnie ricottę, miksując na gładką masę.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Masę z masła, cukru, żółtek i sera wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z tortownicy i odstawić do wystygnięcia na godzinę. Podawać z bitą śmietaną i owocami.

powrót

Podobne przepisy

Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.