Anna Olson

Ciasteczka owsiane


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciasteczka owsiane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

140 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka ciemnego brązowego cukru

1 jajko

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżka jasnej melasy

1 szklanka mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1 ½ szklanki płatków owsianych

1 szklanka rodzynek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i melasę i wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon i gałkę. Dodać do masy i dobrze wymieszać. Wsypać do ciasta płatki owsiane i rodzynki i wymieszać. Nałożyć łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną pergaminem, wstawić do piekarnika i piec 7-9 minut, aż ciasteczka się zrumienią na brzegach.
Przechowywać do 1 tygodnia w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wegańskie ciasto z owocami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.