Anna Olson

Ciasteczka owsiane


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciasteczka owsiane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

140 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka ciemnego brązowego cukru

1 jajko

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżka jasnej melasy

1 szklanka mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1 ½ szklanki płatków owsianych

1 szklanka rodzynek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i melasę i wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon i gałkę. Dodać do masy i dobrze wymieszać. Wsypać do ciasta płatki owsiane i rodzynki i wymieszać. Nałożyć łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną pergaminem, wstawić do piekarnika i piec 7-9 minut, aż ciasteczka się zrumienią na brzegach.
Przechowywać do 1 tygodnia w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.