Delia  Smith

Chilli con carne z kurczaka


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Chilli con carne z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże cebule

6 papryczek chilli

4 ząbki czosnku

pęczek kolendry

25 dag fasoli

pół litra bulionu drobiowego lub warzywnego

łyżeczka sosu Tabasco

kilogram udek kurczaka

zielona papryka

20 dag mozzarelli

75 ml gęstej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Podsmażamy cebule, chilli, czosnek i drobno posiekane łodyżki kolendry. Dodajemy łyżeczkę uprażonych i rozgniecionych w moździerzu nasion kminu rzymskiego. Zagęszczamy łyżką mąki. Dodajemy namoczoną fasolę. Wlewamy bulion i Tabasco. Przyprawiamy do smaku, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu około półtorej godziny.
Następnie dodajemy pokrojonego na kęsy kurczaka i posiekaną paprykę. Mieszamy i gotujemy kolejne pół godziny. Na koniec dodajemy tartą mozzarellę i śmietanę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 20 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem dodajemy sok z połowy limonki i posypujemy posiekanymi liśćmi kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tortille z karkówką i marynowaną marchewką
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kurczak w karaibskiej marynacie jerk
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.