Brokuły z imbirem

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Brokuły z imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 kg brokułów

końcówki

oraz łodygi pokrojone w cienkie plastry

olej do smażenia

2-3 cm kawałek imbiru

posiekanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

 

 

Przygotowanie:


Blanszuj brokuły przez kilka minut we wrzątku, następnie odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw na bok. Rozgrzej olej na woku, aż będzie dymił. Dodaj imbir, smaż przez chwilę następnie dodaj sól i zamieszaj. Dodaj brokuły i wymieszaj, aż będą obtoczone olejem z imbirem. Smaż przez niecałą minutę ciągle mieszając. Dodaj olej sezamowy, smaż jeszcze przez kilkanaście sekund i od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Soczewica w sosie chilli
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.