Delia  Smith

Brochettes, czyli szaszłyki z marynowanego kurczaka


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Brochettes, czyli szaszłyki z marynowanego kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 ml maślanki

ząbek czosnku

łyżeczka kurkumy

1 zielone chilli

czubata łyżeczka tartego imbiru

łyżka liści kolendry

2 piersi kurczaka

pół papryki podzielonej na osiem części

cebula pokrojona na ćwiartki i porozdzielana na warstwy

6 listków laurowych

przekrojonych na pół

łyżeczka oleju

 

 

Przygotowanie:


Wlewamy maślankę do miski, dodajemy roztarty z połową łyżeczki soli morskiej czosnek, kurkumę, oczyszczone z pestek i drobno posiekane chilli, imbir i posiekaną kolendrę. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mięso kurczaka kroimy na spore kawałki, wrzucamy do marynaty i mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do najniższej części lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc. Patyczki do szaszłyków moczymy pół godziny w wodzie. Nadziewanie zaczynamy od listka laurowego, potem kawałek mięsa, cebulę i paprykę. Na końcu – znów listek bobkowy. Szaszłyk jak najbardziej ściskamy – rozluźni się w trakcie pieczenia. Warzywa smarujemy olejem, by się nie spaliły. Mocno rozgrzewamy grill. Szaszłyki wstawiamy na 10 minut, następnie wyjmujemy, smarujemy marynatą, obracamy i pieczemy kolejne 10 minut na drugiej stronie.
Upieczone szaszłyki podajemy z kaszką kuskus, przybierając ćwiartkami limonki oraz gałązkami kolendry.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.