Bill Granger

Boczek z chrupiącą skórką z dressingiem karmelowo-octowym


Przepis z programu Wakacje Billa
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Boczek z chrupiącą skórką z dressingiem karmelowo-octowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg surowego boczku

2 łyżki soli morskiej

oliwa z pierwszego tłoczenia

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ostrym nożem ponacinać na krzyż skórkę boczku. Natrzeć solą i odstawić na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni Celsjusza. Zetrzeć nadmiar soli ze skóry ręcznikiem kuchennym, osuszyć ręcznikiem mięso. Skropić oliwą dno brytfanki. Ułożyć boczek w brytfance skórą do dołu, skropić z wierzchu oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec boczek przez pół godziny. Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piec kolejne półtorej godziny. Delikatnie przewrócić boczek na drugą stronę i piec około 20 minut, aż skórka stanie się chrupiąca. Wyjąć boczek z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na co najmniej 15 minut. Pokroić boczek w plastry i polać dressingiem. Podawać z ryżem, kapustą bok choy gotowaną na parze, posypane paseczkami czerwonej papryczki chili.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.