Jennifer  Paterson

Bliny


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

Bliny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

14 g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

2 duże jaja

żółtka oddzielone od białka

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 łyżeczka soli

112 g zwykłej mąki

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj drożdże z odrobiną mleka, dodaj pozostałe mleko, żółtka jaj i kwaśną śmietanę. Przesiej mąkę, dodaj sól i zacier drożdżowy. Mieszaj do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Pozostaw na co najmniej godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno się spienić. Dobrze wymieszaj. Tuż przed smażeniem ubij białka na sztywną masę i delikatnie połącz z ciastem. Zwilż wewnętrzną powierzchnię gorącej patelni olejem, usuń jego nadmiar i rozprowadź łyżkę ciasta. Przewróć placek na drugą stronę, gdy tylko pod powierzchnią pojawią się pęcherzyki powietrza.

powrót

Podobne przepisy

Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.