Delia  Smith

Babeczki z owocami


Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Babeczki z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag mąki wzbogaconej proszkiem do pieczenia

8 dag miękkiego masła

4 dag drobnego cukru

szczypta soli

5 dag mieszanych

suszonych owoców: rodzynek

porzeczek

sułtanek i kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 duże jajko

3 łyżki stołowe maślanki

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy 20 dag mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i dodajemy 8 dag miękkiego masła o pokojowej temperaturze. Wcieramy masło w mąkę. Gdy z grubsza połączymy oba składniki – wsypujemy cukier. Mieszamy wszystko razem nożem. Dodajemy sól, bakalie, rozbełtane jajko oraz maślankę. Nigdy nie wiadomo, ile płynu wchłonie mąka, więc zaczynamy od dwóch łyżek, a jeśli zajdzie potrzeba – dodamy jeszcze jedną maślanki. Można ją zastąpić mlekiem, najlepiej pełnotłustym. Chwilę mieszamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto ręką. Stolnicę lekko oprószamy mąką. Formujemy z ciasta okrągły, gruby placek, rozwałkowujemy do 2–3 cm grubości. Kładziemy na placku foremkę o pięciocentymetrowej średnicy i mocno uderzamy. Wycinamy grube krążki, lekko posypujemy je mąką i układamy na natłuszczonej blasze. Wstawiamy je na 12-15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Zjadamy je w tym samym dniu, w którym je upiekliśmy, a najlepsze są z kwaśną śmietaną i domową konfiturą.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

12.05.2017 09:02

CYTUJ

nigdy nie robiłam takich babeczek a wyglądają bardzo ciekawie, chyba się skuszę, zastanawiam się czy jak użyje mąki o obniżonej zawartości glutenu z Polskich Młynów to czy wyjdą fajne :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.