Delia  Smith

Babeczki z maślanką


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Babeczki z maślanką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag mąki

zmieszanej z proszkiem do pieczenia

8 dag masła

4 dag cukru

2 łyżki maślanki

duże jajko

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy masło. Tłuszcz wcieramy w mąkę, aż będzie przypominała okruchy chleba. Dodajemy cukier i mieszamy. Maślankę ubijamy z jajkiem i wlewamy do zagłębienia w mące. Szerokim nożem mieszamy wszystko razem, a następnie wyrabiamy ciasto rękami. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy łyżeczkę maślanki. Przenosimy na posypaną mąką stolnicę. Kształtujemy z ciasta przypłaszczoną kulę, oprószamy mąką wałek i delikatnie rozwałkowujemy je na okrągły placek o 2,5cm grubości. Foremką o średnicy 5 centymetrów wycinamy krążki. Wierzchy babeczek smarujemy odrobiną mleka i lekko oprószamy mąką. Pieczemy je 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Smarujemy je zsiadłą śmietaną i podajemy z malinowym przysmakiem – owocowe puree przecieramy przez gęste sitko i gotujemy z cukrem aż zgęstnieje.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.