Delia  Smith

Babeczki z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami


Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Babeczki z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag mąki razowej

15 dag mąki wzbogaconej proszkiem do pieczenia

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

8 dag miękkiego masła

szczypta soli

5 dag suszonych w słońcu i zakonserwowanych w oliwie pomidorów

10 oliwek

8 dag greckiej fety

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

¼ łyżeczki musztardy w proszku

1 ½ łyżeczki świeżego tymianku

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 łyżka stołowa oliwy

w której zakonserwowane były suszone pomidory

1 duże jajko

2 łyżki stołowe mleka

 

 

Przygotowanie:


Do miski przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane pomidory, drylowane i posiekane oliwki, pokrojoną w niewielką kostkę fetę, pieprz kajeński, musztardę w proszku. Wszystko razem mieszamy nożem. Wlewamy płyny – oliwę i połowę jajka, rozbełtanego z mlekiem. Nadal mieszamy nożem, a gdy składniki zaczną się łączyć – ostrożnie zagniatamy ciasto ręką.
Stolnicę lekko oprószamy mąką. Formujemy z ciasta okrągły, gruby placek, rozwałkowujemy do 2–3 cm grubości. Kładziemy na placku foremkę o pięciocentymetrowej średnicy i mocno uderzamy. Wycinamy grube krążki, lekko posypujemy je mąką i układamy na natłuszczonej blasze. Wstawiamy je na 12-15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Zjadamy je w tym samym dniu, w którym je upiekliśmy, a najlepsze są z masłem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.