Donna Dooher

Babciny placek z jabłkami


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Babciny placek z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 g kruchego ciasta

5 dużych

obranych

oczyszczonych z pestek i pokrojonych w ćwiartki jabłek

½ szklanki (125 ml) cukru

1 łyżka stołowa (15 ml) soku z cytryny

2 łyżki stołowe (30 ml) drobno posiekanej skórki z cytryny

¼ łyżeczki (1 ml) świeżo startej gałki muszkatołowej

szczypta soli

2 łyżki stołowe (30 ml) zimnego

niesolonego masła

1 żółtko

2 łyżki stołowe (30 ml) wody

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Rozwałkować połowę ciasta do grubości 6 mm i wyciąć krążek o średnicy 35 cm. Wyłożyć nim formę. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić na 12 mm paski.
Na arkuszu pergaminu zrobić z pasków plecionkę, która przykryje wierzch placka. Schłodzić spód i plecionkę co najmniej 30 minut. Pokroić jabłka w półcentymetrowe plasterki, doprawić cukrem, sokiem i skórką z cytryny, gałką muszkatołową oraz solą. Ubić żółtko z wodą i posmarować górną krawędź ciasta. Ułożyć na spodzie plasterki jabłek, posypać kawałkami zimnego masła. Przykryć plecionką, zlepić ją z brzegami ciasta, wierzch posmarować jajkiem. Piec 1 godzinę i 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.