Gary  Rhodes

Angielskie domowe kiełbaski


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Angielskie domowe kiełbaski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g łopatki wieprzowej bez kości

4 wieprzowe policzki

oczyszczone

225 g słoniny

2 cebule

bardzo drobno posiekane

25 g masła

¼ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

¼ łyżeczki posiekanej świeżej szałwii

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

sól i świeżo mielony czarny pieprz

szczypta mielonego kwiatu muszkatołowca

świeża bułka tarta z 2 kromek bułki

1 jajko

roztrzepane

sos Worcestershire

około 4m osłonki do kiełbasy (jelita)

namoczonej w zimnej wodzie

50 g smalcu

 

 

Przygotowanie:


Zmiel mięso na średniej tarce. Ja wolę kiełbaski zmielone w ten sposób, jeśli chcesz możesz zmielić jeszcze raz. Zeszklij cebulę na maśle z czosnkiem i ziołami. Jeśli po 2-3 minutach pozostanie jeszcze jakiś płyn, zwiększ ogień i duś, aż wyparuje. Odstaw, żeby ostygło. Kiedy cebula będzie zimna wymieszaj ją z mięsem i dopraw solą, pieprzem i kwiatem muszkatołowca. Dodaj bułkę tartą i jajko. Na koniec jeszcze kilka kropel sosu Worcestershire. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Jelita przechowuje się w soli, więc trzeba je namoczyć w zimnej wodzie i dokładnie wypłukać. Podziel jelito na 16 kawałków po 25 cm i zawiąż supełek na jednym z końców każdego kawałka. Napełnij rękaw mięsem i nałóż mięso do skórek. Napełnij jakieś 15-20cm jelita i zawiąż supełek na drugim końcu kiełbaski tak, żeby zostało 5-8cm luzu. Skórka skurczy się w czasie gotowania. Gotowe kiełbaski odstaw do lodówki na 30 minut, żeby stężały. Można je teraz smażyć. Należy to robić delikatnie i nie na zbyt dużym ogniu. Jedną z możliwości jest usmażenie ich na smalcu na średnim ogniu po 10 minut z każdej strony.

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Curry z baraniny w mleku kokosowym
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rostbef z szalotkami marynowanymi w soku z buraków
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.