Antony Worrall Thompson

83.placki z wołowiny i ziemniaków podane z chuntey z czerwonej cebuli


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.83)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

83.placki z wołowiny i ziemniaków podane z chuntey z czerwonej cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

nieco oliwy

50g posiekanego w kostkę pora

1 posiekany ząbek czosnku

400 g ugotowanych

rozgniecionych ziemniaków

1 żółtko

150g startej

peklowanej wołowiny

nieco mąki pszennej

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzać oliwę, przysmażyć pory i czosnek. Zdjąć z ognia. Dorzucić do ziemniaków, wołowiny i żółtka. Starannie wymieszać. Posypać dłonie mąką. Podzielić masę na 4 części, formować placki o średnicy 5 cm. Posypać solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, aż będą złocistobrązowe po obu stornach.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięcina duszona w winie beaujolais
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Hamburgery
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.