Antony Worrall Thompson

79.pudding z czekoladą, rogalikami i whisky


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.79)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

79.pudding z czekoladą, rogalikami i whisky
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml mleka

500 ml śmietany kremówki

1 laska wanilii

3 całe jajka

5 żółtek

200 g cukru

3 duże rogaliki francuskie (croissant)

25 g roztopionego masła

175 g dobrej białej czekolady

utartej

3 łyżki whisky

25 g rodzynek sułtanek

55 g dżemu morelowego

lekko podgrzanego

lody waniliowe do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać wanilię i powoli zagotować. W misce ubić jajka i żółtka z cukrem. Kiedy mleko się gotuje, pokroić rogaliki i ułożyć je ciasno w żaroodpornym naczyniu, tak żeby kawałki na siebie zachodziły. Wsypać rodzynki i polać masłem. Kiedy mleko się zagotuje, zdjąć garn

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.