Antony Worrall Thompson

79.pudding z czekoladą, rogalikami i whisky


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.79)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

79.pudding z czekoladą, rogalikami i whisky
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml mleka

500 ml śmietany kremówki

1 laska wanilii

3 całe jajka

5 żółtek

200 g cukru

3 duże rogaliki francuskie (croissant)

25 g roztopionego masła

175 g dobrej białej czekolady

utartej

3 łyżki whisky

25 g rodzynek sułtanek

55 g dżemu morelowego

lekko podgrzanego

lody waniliowe do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać wanilię i powoli zagotować. W misce ubić jajka i żółtka z cukrem. Kiedy mleko się gotuje, pokroić rogaliki i ułożyć je ciasno w żaroodpornym naczyniu, tak żeby kawałki na siebie zachodziły. Wsypać rodzynki i polać masłem. Kiedy mleko się zagotuje, zdjąć garn

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding z czerstwej babki drożdżowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.