Antony Worrall Thompson

78.smażony ryż po kantońsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.78)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

78.smażony ryż po kantońsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75ml oleju z orzeszków ziemnych plus 1 łyżka stołowa

4 rozkłócone jajka ekologiczne

1 ½ łyżki stołowej drobno posiekanego imbiru

4 posiekane ząbki czosnku

1 drobno posiekana

średnia cebula

125g wędzonego

posiekanego boczku

1 łyżeczka cukru

2 łyżki stołowe chińskiego wina ryżowego (shao hsin)

825g ugotowanego ryżu długoziarnistego

1 łyżka stołowa sosu ostrygowego

115g drobno posiekanych w talarki dymek

3 łyżeczki sosu sojowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

2 dymki pokrojone drobno w ukośne talarki

60ml jasnego sosu sojowego

½ dużej

czerwonej papryczki chili pokrojonej drobno w ukośne plasterki

 

 

Przygotowanie:


W woku silnie rozgrzać olej z orzeszków ziemn

powrót

Podobne przepisy

Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Burritos z kurczakiem i sałatką
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.