Antony Worrall Thompson

76.wielkanocny keks z marcepanem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.76)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

76.wielkanocny keks z marcepanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175g jasnego

brązowego cukru muscavado

175g miękkiego masła

175g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże jaja

25g zmielonych migdałów

2 łyżki stołowe mleka

100g rodzynków sułtańskich

100g wiśni kandyzowanych

pokrojonych na ćwiartki

100g suszonych moreli

pokrojonych na kawałki

100g drobno posiekanego

kandyzowanego imbiru

1 łyżeczka przyprawy do pierników

2 łyżeczki mielonego

suszonego imibru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160°C. Okrągłą formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć dno i brzegi pergaminem. Wszystkie składniki ciasta odmierzyć do miski. Zmiksować mikserem ręcznym na najniższych obrotach lub utrzeć drewnianą łyżką. Połowę masy przełożyć do formy. Nałożyć placek z 1/3 rozwałkowanego marcepana. Dołożyć resztę ciasta i wyrównać wierzch. Piec 1 ¾ do 2 godzin, aż b

powrót

Podobne przepisy

Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.