Antony Worrall Thompson

76.wielkanocny keks z marcepanem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.76)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

76.wielkanocny keks z marcepanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175g jasnego

brązowego cukru muscavado

175g miękkiego masła

175g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże jaja

25g zmielonych migdałów

2 łyżki stołowe mleka

100g rodzynków sułtańskich

100g wiśni kandyzowanych

pokrojonych na ćwiartki

100g suszonych moreli

pokrojonych na kawałki

100g drobno posiekanego

kandyzowanego imbiru

1 łyżeczka przyprawy do pierników

2 łyżeczki mielonego

suszonego imibru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160°C. Okrągłą formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć dno i brzegi pergaminem. Wszystkie składniki ciasta odmierzyć do miski. Zmiksować mikserem ręcznym na najniższych obrotach lub utrzeć drewnianą łyżką. Połowę masy przełożyć do formy. Nałożyć placek z 1/3 rozwałkowanego marcepana. Dołożyć resztę ciasta i wyrównać wierzch. Piec 1 ¾ do 2 godzin, aż b

powrót

Podobne przepisy

Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.